Arbitrage

Wat doet de arbitragecommissie?

Voor het plezier in een hockeywedstrijd is het belangrijk dat spelers op ieder niveau kunnen rekenen op goede, enthousiaste scheidsrechters, met hart voor de spelers en oog voor het spel. Daar komt heel wat bij kijken. Niet voor niets heeft de KNHB een kenniscentrum ingericht voor scheidsrechters.

Of je nu een spelbegeleider bent of een internationale loopbaan nastreeft, op de website van de KNHB vind je alle informatie, van spelregels tot opleidingen.

Binnen onze club is de arbitragecommissie van HC Eersel verantwoordelijk voor het indelen van de scheidsrechters voor alle thuiswedstrijden van de senioren en junioren (M.u.v. Jongste Jeugd wedstrijden) van onze club.

De Arbitragecommissie deelt de spelers in maar het volledige team waaruit de spelers worden gekozen zijn als team eindverantwoordelijk dat de wedstrijd ook door (één van) hen wordt gefloten. Kan een speler onverhoopt niet fluiten, zal er dus eerst binnen het eigen team (junioren) of blok (senioren) voor vervanging moeten worden gezocht.

Sinds enkele seizoenen wordt er binnen de senioren gewerkt met fluitblokken. In deze blokken worden spelers ingedeeld om er zo voor te zorgen dat een op hoger niveau spelend team wordt gefloten door een scheidsrechter uit een bepaald blok die dit niveau aankan om te fluiten.

De arbitragecommissie heeft inzicht in deze blokken en deelt hier dan ook op in. Kan een aangestelde speler de aangewezen wedstrijd niet fluiten, dan kan men vervanging vragen binnen het eigen team (junioren) of fluitblok (senioren). Voor informatie over deze fluitblokken kan men contact opnemen met de arbitragecommissie.

Voor alle thuiswedstrijden worden twee scheidsrechters aangewezen door de scheidsrechterscommissie. In het wekelijkse wedstrijdschema (vermeld op de website en/of hc Eersel app) worden in de week voor de wedstrijd de namen vermeld van de aangewezen scheidsrechters.

Jeugdwedstrijden van MO/JO-8, 9, 10 worden gefloten door eigen spelleiders.

Procedure aanwijzing scheidsrechters

  • Uiterlijk 3 weken voor aanvang van de najaars- en voorjaarscompetitie maakt de KNHB de wedstrijden openbaar.
  • Na indeling van de wedstrijden op veld en tijd door het wedstrijdsecretariaat gaat de arbitragecommissie de teams indelen welke een bepaalde wedstrijd horen te gaan fluiten. Vervolgens worden er uit die teams de spelers gekozen die een bepaalde wedstrijd voor de naderende competitie moeten gaan fluiten.
  • De arbitragecommissie communiceert het fluitschema aan de coach of aanvoerder (senioren) die de spelers dan kan informeren over de dag/tijdstip dat men moet fluiten in de naderende competitie. In de week voor elke speelronde krijgen de scheidsrechters een bevestiging per mail waarin ook de wedstrijdcodes worden medegedeeld.
  • Ben je als absoluut verhinderd, dan regel je zelf een vervanger (zoals eerder vermeld) en informeert tijdig de scheidsrechtercommissie. 
  • Komen aangewezen scheidsrechters zonder bericht niet opdagen en heb je geen vervanger geregeld, dan word je op de volgende twee thuiswedstrijden wederom als scheidsrechter opgesteld. Laat je het bij een van deze ‘strafbeurten’ onverhoopt opnieuw afweten, dan volgt een schorsing voor het spelen van wedstrijden voor een (eigen) team. Deze schorsing wordt opgeheven als men, in overleg met de arbitragecommissie twee nieuw opgelegde strafbeurten heeft gefloten.

Hoe word ik clubscheidsrechter?

De club verlangt dat alle leden vanaf 16 jaar in het bezit zijn van een scheidsrechterkaart. In principe behalen alle jeugdleden uit de O18 en O16 middels een online cursus hun scheidsrechterkaart (de C-kaart van de KNHB). Er mag al eerder worden begonnen met de opleiding.

De opleiding tot clubscheidsrechter is online te volgen, via E-learning. Men ontvangt automatisch een oproep om online de trainingen en examen te volgen. Na de eventuele proefexamens ontvang je de inlogcode om examen te doen. Het examen is opgesteld door de KNHB en kan thuis wordt afgenomen.

Zodra de cursus is aangeboden en de mogelijkheid is geboden deze af te ronden, wordt men ingedeeld om te fluiten. Dus ook zonder deelname aan de scheidsrechterscursus wordt men geregistreerd scheidsrechter. De club adviseert om de cursus te volgen om zo met de opgenomen kennis beter en prettiger een wedstrijd te kunnen leiden.

Kan iedereen een scheidsrechterkaart halen?

Om clubscheidsrechter te worden hoef je niet actief te spelen bij HC Eersel. Ben je zelf een hockeyer of heb je vroeger gehockeyd, dan zal de voorbereiding voor het examen een paar uur vergen. Heb je geen hockey-ervaring, maar lijkt het je leuk om het team van je zoon/dochter te gaan fluiten? Houd dan rekening met 2 à 3 avonden zelfstudie. Heb je interesse om regelmatig te komen fluiten, meld je dan aan bij de scheidsrechtercommissie. 

Doorstromen als scheidsrechter? Ligt het fluiten je goed? En heb je al wat wedstrijdervaring opgedaan? Dan zul je merken dat je na verloop van tijd toe bent aan nieuwe uitdagingen. HC Eersel helpt je graag met het speciale vervolgprogramma clubscheidsrechter-plus (CS+). Je krijgt persoonlijke begeleiding en tips van ervaren scheidsrechters en volgt workshops over je houding in de wedstrijd, je positionering in het veld en natuurlijk de spelregels. Overleg met de scheidsrechterscommissie of je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Verder als bondsscheidsrechter?

Je kunt ook nog verder doorgroeien. Als je wilt kun je zelfs doorleren tot je internationaal ingezet wordt of zelfs op de Olympische Spelen. Dan volg je natuurlijk eerst de opleiding voor bondsscheidsrechter. In een half jaar tot een jaar tijd krijg je interessante workshops, begeleiding van je eigen coach en bespreek je bijzondere cases. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling: Je leert bijvoorbeeld snel beslissingen nemen, ook in lastige situaties, omgaan met weerstand en helder communiceren. Competenties die ook naast het hockeyveld van pas zullen komen.

 Afhankelijk van je interesse en omstandigheden kun je in je eigen disctrict (blijven) fluiten of landelijk actief worden. Wat je ook gaat doen, je zult ontdekken dat het leuk is om je liefde voor het scheidsrechtersvak te delen met mensen die net zo gepassioneerd zijn. Samen met andere bondsscheidsrechters werk je eraan om de kwaliteit van hockeywedstrijden te verbeteren.