"HC Eersel is medebepalend geweest voor wie ik geworden ben"

11-12 Nieuws

Een duik in 50 jaar Hockey Club Eersel historie. In de aanloop naar de jubileumfestiviteiten in juni 2024, zullen er op de website en in de nieuwsbrief enkele verhalen verschijnen over de rijke clubgeschiedenis. Met dit keer een bijdrage van oud-hockeyer en oud-bestuurslid Michael Tulp.


Als 12-jarig jongetje kwam ik in 1979 in Eersel wonen. Begonnen op het Rythovius college aan de middelbare school en ging hockeyen bij HC Eersel. Het eerste was een grotere uitdaging dan het tweede. Ik had al een paar jaar hockey ervaring in Best opgedaan en mocht na wat trainingen aansluiten bij de jongetjes D. Er was al een mooie accommodatie en 5 grasvelden. Deze velden moesten iedere week gemaaid worden door de gemeente en werden keurig belijnd door Frans Lapidaire.


De hockeyclub leefde in die tijd ook enorm zowel bij de meisjes als in die jaren ook bij de jongens: 3 A-teams, 3 B-teams, 5 heren teams. Het waren ook de jaren dat we in de jeugd op serieus niveau mochten spelen. Naast dat er toen een bredere selectie was hielp het dat omliggende clubs al kunstgras hadden en wij thuis op een mooi knollenveld mochten hockeyen waar we ook wekelijks op trainden. Uitwedstrijden verloren we bijna altijd maar thuis op gras hadden we een groot voordeel!


Het waren jaren op de club waar ik met heel veel plezier op terug kijk. Vriendschappen, vriendinnetjes, plezier, teamsport met waardering voor de verschillen tussen mensen (de een is wat sneller en de ander is wat handiger, weer een andere kan beter fluiten...), leren omgaan met winnen en verliezen. Ik denk dat ik niet de enige ben als ik zeg dat HC Eersel medebepalend is geweest voor wie ik geworden ben.


In de laatste jaren van mijn jeugd is er onder voorzitterschap van mijn vader Bob Tulp een heel team bezig geweest om ook een kunstgrasveld bij HC Eersel te krijgen. Om aan de nodige financiën te komen werd er een loterij opgezet met loten van 100 gulden en als eerste prijs een auto! Ook werd er een kunstveiling gehouden. En met succes. Een mooie happening en noodzakelijk voor de toekomst van de club.


Rond mijn dertigste ben ik na mijn studietijd en eerste jaren werkzame leven in Amsterdam, terug in Eersel komen wonen. Een prachtig dorp met goede faciliteiten om met een jong gezin te wonen. Hier brak mijn tweede periode HC Eersel aan. In de rol van trainer, coach van onze dochter, als hockeyer bij de veteranen, en samen met Mark Gerritsen als voorzitter en vice-voorzitter. We hadden mooie, constructieve, lange maar vooral gezellige avonden met Friek Endlich-van Lotringen (over hockey families gesproken) Eric Corduwener en de veel te jong overleden John Franssen.


Na vele gesprekken met de gemeente, opbrengsten van Bon Bini Beach toernooien (uitgegroeid tot het bijna grootste A-toernooi van Nederland met honderden deelnemers en zeer weinig hockey). Prachtige evenementen waren dat met als hoogtepunt een prachtig festival-achtige versie op het E3 strand in Eersel waar de Nederlandse top DJ’s draaiden en er goed gefeest, gegeten en gedronken werd.  Deze inkomsten alsmede de sponsoring van VDL zorgden ervoor dat de financiële positie van de club top was, het clubhuis verbouwd kon worden en we twee nieuwe kunstgrasvelden konden neerleggen.


Mooi om te zien dat de club zo levend is na 50 jaar. Dank aan iedereen die daar een bijdrage aan geleverd heeft en dank aan iedereen die dat nog gaat doen! Op naar de komende 50 jaar en hopelijk tot ziens bij de lustrum-activiteiten!Bob Tulp opent de kunstveiling


 
11-12-2024 Algemeen