"Thema’s als Chicago, Asterix en Obelix, Schotland zorgden voor een overvol clubhuis"

10-1 Nieuws

Een duik in 50 jaar Hockey Club Eersel historie. In de aanloop naar de jubileumfestiviteiten in juni 2024, zullen er op de website en in de nieuwsbrief enkele verhalen verschijnen over de rijke clubgeschiedenis. Met dit keer een bijdrage van ons lid van verdienste Jos Houbraken.


Bij de oprichting van de club maakten een aantal hockeyfamilies de dienst uit. Zij hadden de club opgericht, vormden het bestuur en commissies. Het was lang een ons kent ons verhaal. Een grote familie. En dat maakte naast het sportieve deel er een gezellige club van. Zo ontstond er een groot aantal van terugkerende activiteiten, feesten en toernooien. Over de toernooien komt er later een aparte bijdrage.


Zoals met veel tradities komen die en werken naar een hoogtepunt en verdwijnen ook weer langzaam. Zo was de jaarlijkse nieuwjaarsborrel een vast onderdeel in het jaarprogramma. De hele club, jong en oud wenste elkaar op de eerste zondag van het nieuwe jaar een mooi hockeyjaar toe. Voor de jeugd werd sinterklaas en Pasen niet vergeten en had elk team wel een of andere teamdag met een gezellige activiteit.


Elk lustrum werd uitbundig gevierd met vele activiteiten. De vele noodzakelijke vrijwilligers werden op de een of andere manier in het zonnetje gezet. Dit gebeurde met een ere zwoegersavond of er werden blauw-geel gestrikten gehuldigd met een lintje in die kleuren. Er werden onderlinge toernooitjes en avonden georganiseerd waarin die zwoegers in de belangstelling kwamen. Zo was er een boerenkooltoernooi in 1979, waarop de huismus en huismussin in het zonnetje werden gezet. De veteraan en veteranes die zich dat jaar het meest verdienstelijk had gemaakt. Met drie veteranen en drie veteranessen teams was dit een groot en belangrijk deel van het ledenbestand.


Als oudste in het ledenbestand heb ik de grootste tijd bij de veteranen doorgebracht. De deelname aan het landskampioenschap voor Veteranen in het Wagnerstadion in Amsterdam was een hoogtepunt. Maar zeker ook de lange weekenden naar Canterbury en Londen, waar we ook nog een wedstrijd tegen een Engels team hockeyden of gewoon voor de gezelligheid naar Parijs was top. In 1985 organiseerden Veteranen B een mosselfeest in het clubhuis. Dit midwinterfeest werd in 1991 overgenomen door veteranen A. Zij maakten er een jaarlijks themafeest van. Thema’s als Chicago, Schotland, Holland, Asterix en Obelix, Wenen en Berlijn waren hoogtepunten die zorgden voor een overvol clubhuis. De leden werden buiten al in de sfeer gebracht, het hele clubhuis werd grondig verbouwd, er werd door de veteranen een diner passend in het thema geserveerd (deels ook nog zelf bereid), er waren optredens, toespraken, muziek en dans in de stijl van het thema.


Een aantal belevenissen zullen ongetwijfeld op de jubileum reünie zorgen voor sterke verhalen. HCE: al 50 jaar meer dan hockeyen!


Jos Houbraken 
10-1-2024 Algemeen