"Eersel. 23 opgekomen, 22 geslaagd"

20-3 Nieuws

Een duik in 50 jaar Hockey Club Eersel historie. In de aanloop naar de jubileumfestiviteiten in juni 2024, zullen er op de website en in de nieuwsbrief enkele verhalen verschijnen over de rijke clubgeschiedenis. 


'Fluiten? Liever niet!' Een veel gehoorde verzuchting in hockeykringen. Wat is het geval? Elke hockeyer, van mini tot veteraan 60+, van Huisvrouwen-C tot Dames-1. en van Jongens C3 tot Heren-1, allen kennen de spelregels veel beter dan die zielige scheids die het wéér fout doet.


Iedereen wordt geacht zijn C-diploma te halen om, gewapend met de opgedane kennis. wedstrijden op zijn niveau te kunnen fluiten. Dat gezegd zijnde, start de HCE reeds in 1974 weliswaar na de aanvang van de competitie met een eerste scheidsrechters-cursus.


Bondsscheidsrechter, tevens clublid, Tom Sassen stoomt zijn groep van 25 kandidaten in korte tijd. klaar voor het examen. Kandidaten waren onder meer de bestuursleden Hub Lemmens en Ruud Zwierink en de latere scheidsrechter-commissaris Frans Lapidaire. Kort daarop start Tom Sassen een tweede cursus.


Vanuit het oogpunt van een examen-kandidaat:


"De schoonmaaksters van het Knippenbergcollege te Helmond hebben het zaterdagmorgen druk gehad. Al was het alleen maar met het wegwissen van ons zweet van de vloeren en ramen. Onze leermeester en begeleider de heer Stassen stond ons op te wachten met een blik op het gelaat van: "Durf eens te zakken, het waren ook vijf avonden van mijn vrije tijd!" Een zeer zelfverzekerde enkeling wist toen nog de schijn van alwetendheid op te houden, maar de rest begon hulpzoekend naar boven te kijken. 


Toen was het grote moment aangebroken en sprak het opperhoofd van de examencommissie de legendarische maar bijna niet te verstane woorden: "Eersel. 23 opgekomen, 22 geslaagd". Een ontroerend moment volgde toen wij de blik van "dit kan niet" in de ogen van beide heren waarnamen en de scheidsrechtersfluit omgehangen kregen van Hub Lemmens. Later terug in Eersel zijn we nog in 'de Herberg' op onze rustieke markt neergestreken. Moegestreden maar voldaan."Frans Lapidaire met geen fluit maar een pijp in zijn mond:

 
20-3-2024 Algemeen

Reacties
Wil je reageren op het nieuws ?

🤞🏻

Saar van der Zanden20-3-2024 @ 14:56:33

Reageer nu!
Wil je reageren op het nieuws ?