"Ze kregen de inktvlekken niet uit het tapijt"

16-5 Nieuws

Een duik in 50 jaar Hockey Club Eersel historie. In de aanloop naar de jubileumfestiviteiten in juni 2024, zullen er op de website en in de nieuwsbrief enkele verhalen verschijnen over de rijke clubgeschiedenis.

In de jaren 80 heeft Mieke de Graauw vele uurtjes besteed aan de Kemphaan, het clubblad dat fysiek uitgegeven werd. Zij schrijft daarover het volgende:

"Op maandagavond was het copy inzamelen, van vlug even in de brievenbus doen tot lang door-kletsen met een glaasje wijn. Het blad werd toentertijd gestencild door jeugdleden op een derdehandse stencilmachine, op een zolderkamertje, ter beschikking gesteld door welwillende ouders, die soms de inktvlekken niet meer van hun kamerbreed tapijt verwijderd kregen. 

Later werd het werk gedaan door ons aller Frans Lapidaire, die elke week weer en wind trotseerde om een paar uur te kopiëren, achter in het scheidsrechters-honk van het clubhuis.

De redactie had het soms moeilijk met de censuur, wanneer feministische meiden vonden dat er nu maar eens een vrouwtje op de omslag moest komen in plaats van het contente menneke en wanneer provocerende jongens verslagen instuurden met zoveel mogelijk vieze woorden erin.

Nee dan de aandoenlijk, hanepoterige geschreven verslagen van de mini's. Met hulp van verschillende typistes, nietsters, rondbrengende jeugdleden liep alles gesmeerd. Nou ja, er zat weleens een bladzijde omgekeerd of ondersteboven en er haperde weleens een nietmachine, maar als reddende engel hadden we altijd nog Yvonne van het Rythovius, die voor alle problemen een oplossing wist. 

Al met al een gezellige, leerzame klus, mede dankzij de medewerking van vele enthousiaste vrijwilligers."

 
16-5-2024 Algemeen